Portfolio - geselecteerde werken
Project: Stop motion lessenreeks
Discipline: beeldende kunst, animatie
Doelgroep: PO, VO
Beschrijving:
Met stop-motion techniek kun je stilstaande dingen laten bewegen in een filmpje. In deze lessen gaan we daarmee aan de slag en proberen we van alles uit.
Wat is een stop-motion? Hoe maak je die? Wat heb je nodig voor een verhaal, en hoe bouw je dat op? Wie zijn de hoofdpersonen (personages)? En hoe gebruik je de achtergrond en ondergrond als een filmset?
We kijken ook naar geluid en tekst: wat gebeurt er als je dat toevoegt? En hoe kun je spelen met licht: wat zie je als er veel of juist weinig licht is? Wat verandert er als je de camera vastzet of juist met de hand foto’s maakt?
Ook leer je omgaan met dingen die lastig zijn. Wat doe je als je geen statief hebt? Of als het buiten heel zonnig is, maar je minder licht wilt? Of als het juist donker is en je meer licht nodig hebt?
Tot slot: probeer vooral veel uit. Heb je ideeën? Ga ermee aan de slag!
Zie hier voorbeeldfilmmpjes Stop Motion
Les: "Utopie vs Distopie"
Discipline: beeldende vorming, tekenen
Doelgroep: VO
Beschrijving: in deze les verbeelden leerlingen hun eigen ideale en niet-ideale wereld (ofwel utopie en distopie) door te tekenen en schetsen. Leerlingen worden gestimuleerd (hetzij indirect) na te denken over maatschappelijke vraagstukken, waarbij ze hun eigen verbeeldingsKRACHT inzetten om nieuwe werelden (of ideeën) te creëren.

Lessenreeks "Grafisch Ontwerpen"
Doelgroep: VO onderbouw
Discipline: Design, tekenen, beeldende vorming
Beschrijving: D.mv. concrete opdrachten maken leerlingen kennis met basisprincipes van logo-ontwerpen, merkidentiteit, bewuste toepassing van kleurgebruik en symboliek, ideeën verbeelden d.m.v. schetsen, leren presenteren. Tevens kunnen ze kennis maken met verschillende technieken, materialen en technologieën.
Les 1: Ontwerp je eigen muziekposter (voor een concert)
Les 2: Typografisch ontwerpen (met je favoriete songtekst of quote)
Les 3: Maak een nieuw logo-ontwerp voor jouw school
Les: "Monsters Maken" (met wasco)
Discipline: beeldende kunst
Doelgroep: onderbouw (groep 1 t/m 3)
Beschrijving les: Geïnspireerd op het boek "Monsters" van Mies van Hout. Wat is een monster? Hoe zien ze eruit? Dragen ze kleren? Hebben ze haren op hun hoofd? Hebben ze armen en benen? Zijn ze lief? Zijn ze stout? Met pastelkrijt tekenen de leerlingen hun eigen monsters op een A3-zwart vel.
Les: "Ik zie, ik voel, ik ruik"
Discipline: beeldende kunst
Doelgroep: groep 8
Project: Ter afsluiting van het PO-project voor de opleiding Docent Beeldende Kunst (a/d WdkA, jaar 3) heb ik samen met 2 studiegenoten deze workshop ontwikkeld over zintuigen, associaties en ervaringen. Leerlingen werd gevraagd bij 'ontdektafels' woorden te noteren, waar ze aan moesten denken (bij het zien, ruiken of voelen van bepaalde objecten) - opdracht 1. Daarna werd gevraagd om 3 woorden uit te kiezen en daarvan een kunstwerk te maken. Ze mochten zelf hun materialen uitkiezen.
Les: "Eigen bloemen maken"
Discipline: beeldende kunst
Doelgroep: onderbouw (groep 1 t/m 3)
Beschrijving: De les introduceren we de leerlingen met het laten zien van bloemen en planten in werken van bekende kunstenaars als Vincent Van Gogh (de zonnebloemen) maar ook schilderijen van Claude Monet, bloemen van George O Keefe en Maria Sibylla Merian. Leerlingen mogen daarna hun hun eigen bloemen en planten gaan creëren (in 3D).
Les: "Emoties"
Discipline: beeldende kunst
School: IB-Startpunt Den Haag (2024)
Doelgroep: onderbouw (groep 1 t/m 3)
Beschrijving: We introduceren de les met het schilderij van Barnett Newman "Who’s affraid of red, yellow and blue". (Filosofisch gesprek). Kun je bang zijn voor kleuren? Kun je ook verliefd zijn op kleuren? En boos worden op? En kunnen kleuren je troosten?
Opdracht: leerlingen kiezen een vel uit en mogen deze vol krassen met een zelfgekozen kleur - passend bij een bepaalde emotie.
Les: "Opruimen is een kunst"
Discipline: beeldende kunst
Doelgroep: middenbouw/bovenbouw
Project: Van 'IETS kunnen maken uit NIETS'.
Geïnspireerd op het boek "Opruimen, dat is de kunst" van Ursus Wehlri. Leerlingen zullen aan de hand van opdrachten oefenen met ordenen maken. Uiteindelijk zullen leerlingen 'eigen ordeningen' bedenken voor zichzelf. En deze vastleggen op de foto met de chromebooks/tablets. Kennismaking met begrippen als; compositie, vlakverdeling, ordening en verhoudingen. En vooral heel goed KIJKEN.
Project: Lessenserie Coderen
Discipline: technologie, programmeren, wetenschap
Doelgroep: middenbouw-bovenbouw, VO
Beschrijving: introductielessen in programmeren en Scratch. Eigen gif-animaties, eigen zelfbedachte games of het maken van games dmv stap-voor-stap-instructies (afhankelijk van voorkeur en niveau van leerling). Veel nadruk op stimuleren van het probleemoplossend vermogen, creativiteit en verbeelding.
